Etiketter

, , ,

Rejn fick erbjudande om att få en kasse västeråsgurkor av en politikerkollega och bytte gladeligen till sig dessa mot en påse äpplen. I facebookgruppen ”självhushållning – tips och inspiration” erbjöds fina recept på smörgåsgurka och valet föll på ett gammalt familjerecept som skulle smaka gott. I brist på dillkronor fick det bli persilja från trädgårdslandet istället och eftersom det ändå fanns pepparrot i faggorna slank det ner en sådan bit i varje burk också. Det sägs att pepparroten ska vara bra för konserveringen. Hur det ligger till med den saken vet vi egentligen inte. Peter som smakade satsen bara någon dag senare gav fullt godkänt. Om ett par veckor ska vi se till att öppna den första burken och se hur de blev när de mognat till sig lite.

Här följer receptet, utan ändringar, för dig som är sugen på att prova själv:

ca 5 kilo gurkor
1 kg socker
2 dl vatten
2 dl ättikssprit
2 msk salt
senapsfrö
dillkronor

Koka ihop lagen och slå den varm över skivade gurkor i en rostfri bunke. När gurkorna sjunkit ihop lite går de bra att ösa upp i rengjorda och upphettade burkar som direkt lockas. Vi brukar sterilisera våra burkar i ugnen på 100 grader i minst tio minuter och koka locken.

Det står inte i receptet att saltet ska vara jodfritt, men så brukar det vara i inläggningar, så vi utgick från det.