Etiketter

, , ,

Minns ni festmiddagarna hos mormor eller någon annan äldre släkting? Det var slottsstek med ärtor, brunsås och gelé, på finporslinet i rummet som bara användes vid högtidliga tillfällen.
Numera är det sällan man ser röken av den där gelén. Det var länge sedan vi blev bjudna på vare sig lunch eller kalas där det serverades en klick glansigt daller till maten. Det är lite synd faktiskt. Gelé är en rätt piffigt tillbehör som sätter färg och smak på både kalops och köttbullar.

Tills nu har det bara blivit någon enstaka vinbärskaka och mat till fåglarna av vår stora skörd röda vinbär i år. Det är lite sent att göra gelé vid det här laget, eftersom de har mest pektin när de är nymogna, men med lite tillsats av fruktpektin blir det bra ändå. Det fick bli en sats på ett par liter bär bara, eftersom åtgången trots allt är begränsad. Diskade kaviar-burkar, som är rester från sommarens kafé, och några bitar av en kasserad handduk fick stå till tjänst för söta gå-bort-presenter.

gele2