Etiketter

, , ,

Det finns människor som vet exakt vad de vill från start och sedan följer sin utstakade plan till ett hägrande mål, eller åtminstone den situation det mynnar i. Den i hushållet som har minst av de egenskaperna här är nog Rejn. I den brokiga ryggsäcken ligger bland annat en kockutbildning. Den används förvisso rent professionellt någon gång då och då, men det ligger närma till hands att tro den mest används för att hitta genvägar.  Det är mera åt Jamie Olivers allra mest flagranta stil före stjärnkrogens teskeds- och pincettpickel, kan vi säga.

I år har tomatodlarna i våra breddgrader muttrat över att mognaden är närmare två månader senare än vanligt, trots växthus. Men nu börjar de i alla fall komma igång! För den som har tomater i mängder rekommenderas denna smaskiga tomatpaj:

Tomatpaj med rosmarin:
Till skalet behöver du

Smör och
Mjöl i lika delar
Några korn salt

När du blandat och klämt ihop ingredienserna trycker du ut degen i en pajform.

Till fyllning ska du ha

Ett par hackade lökar
Ett gäng tomater
En aning svartpeppar
Lite Timjan
och ungefär dubbelt så mycket Rosmarin

Riven ost

Hacka löken och fräs dem i lite olja, så att de svettas, men utan att få färg
Skålla tomaterna och hacka dem. (Det går dock fint att bara finfördela tomaterna och låta skalet vara med om du är genvägsmänniska som Rejn, eller använda krossade tomater om inte färska finns.) Häll tomathacket över löken, tillsätt kryddorna och koka
allt till lagom konsistens.

Sprid en näve riven ost över pajskalet, häll på tomatblandningen och strö mera riven ost ovanpå.

Grädda pajen i 225 grader tills den fått önskad färg.